Fiskerestauranter er en del av matkulturen

Fiskerestauranter

Restauranter er plasser bortenfor hjemmet der du, venner og eller hele familien kan nyte mat og drikke i felleskap.

Ofte vanlig å feire bursdagsselskap, spesielle anledninger og feiringer som dater på valentinsdag eller bryllupsdag. Men det trenger ikke være så fancy eller kostbart heller, det kommer an på restauranten og størrelsen.

Noen restauranter er lagd for et barneselskap hvor det er mye gøy og aktiverer i tillegg som at virksomheten serverer mat og drikke.

Noen steder er mindre festlige og kan egne seg til å sitte med venner på en ettermiddag, for så å kjøpe mat og drikke, lese eller snakke sammen. Restauranter kan være er fint og sosialt møtepunkt.

Beliggenheten til en restaurant kan være hvor som helst, som for eksempel kan de være plassert på/i:

  • Veikro
  • Rasteplass
  • Flyplass
  • byens sentrum
  • kjøpesenter
  • tog terminalen
  • fornøyelsespark
  • festival

Mange forskjellige typer restauranter

I restaurant er det folk som er ansatt på kjøkkenet og har i jobb enten av å lage maten, ta oppvask og, eller andre fordelte oppgaver. Så har du de som serverer maten og tar bestillinger som videreføres til kjøkkenet, de kalles servitører eller kelnere.

Fiskerestaurant
Photo by Patrick Browne on Unsplash

Du kan bestille alt fra diverse mat, kalde og varme, som desserter, forretter og middager. Man kan også bestille diverse drikkevarer, med og uten alkohol, brus, juice, cocktail, øll, vann og andre leskedrikker.

Det finnes mange restaurant typer, og alle litt ulike hverandre.  Som forskjellen på fast Food restauranter og finere, mer delikate restauranter. som en kafeteria er det selvbetjent som vil si at du henter maten selv og det ikke er noen servitører.

Noen eksempler på dette er, bistro, pub, diner, kafe, etc. Enkelte steder så serveres det mat av kun en type mat, som fiskerestauranter eller pizza restauranter. Mange restauranter er store og velkjente virksomheter som er plassert opp til flere steder over hele verden. Du har for eksempel:

  • McDonalds
  • Starbucks
  • Duncan donuts
  • Burger King
  • Subway
  • Friday`s

Man kan velge mat fra hele verden

Men så har du også små, lokale restauranter som ikke eies av et stort selskap, men heller en kanskje er en familievirksomhet. Alle restauranter må bli godkjent av regelmessig inspeksjoner.

Restauranten kan få stjerner fra en til fem, fem som er høyest og best, og en som er lavt og dårlig. Du kan få høye eller lave poeng etter hvordan service, maten og atmosfæren oppfattes av kundene.

Maten kan også variere ut ifra de forskjellige restaurantene. Noen restauranter har et tema som er basert på spesifikke, plasser, land og kontinenter.

Som for eksempel i en italiensk restaurant så vil maten, interiøret og atmosfære være begrenset og tilpasset det eksakte temaet. Så det ville vært servert italiensk mat og eventuelt spilt italiensk musikk og selve restauranten ville hatt et italiensk preg over seg.

Så menyen ville mest sannsynlig bestått av, pizza, pasta, tiramisu osv. Andre slike restauranter som er etter opprinnelse kunne vært, asiatisk, amerikansk og spansk. Men det er også restauranter som også kan kun være begrenset etter hva slags mat det er servert.

Noen restauranter serverer for eksempel kun desserter, bakevarer, vegansk, fisk, burger på menyen. Da har restauranten en spesialitet.

I fiskerestauranter serveres det en rekke med forskjellige type fiskeretter. Kokken er ofte spesialisert og kan mye om fisken og maten som blir servert.  Fiskerestauranter i Norge lager som regel maten av lokal fisk i nærområdet og dette blir høyt promotert på menyen.

Laks
Photo by Caroline Attwood on Unsplash

Vanlige og klassiske fiskeretter og typer som kan stå på menyen i f.eks. en populær fiskerestaurant i Sandefjord:

  • Fiskesuppe, lagd av forskjellig og diverse type fisk
  • Filet av fisk, kveite, torsk, laks, etc.
  • lutefisk
  • fiskeburger
  • reke
  • østers
  • hummer, kreps
  • fisketaco
  • Fish and chips
  • Scampi

Man kan velge spisested ut fra anmeldelser

De fleste av oss i Norge fra tidlig alder er vant med å spise fisk og mange nordmenn spiser fisk til middag i hvert fall et par dager i uka. Vårt kosthold består av regelmessig inntak av fisk. Det finnes mange fiskerestauranter i Norge og her er noen av de beste fra vedkjente norske byer.

Den mest populære og beste fiskerestauranten i Bergen ifølge antall stjerner og omtalene på TripAdvisor, er Cornelius sjømatsresturant. Den er satt som nummer en i Bergen, i kategorien beste fiskerestauranter og som nummer ti av alle de beste restauranter i Bergen.

Den mest populære og beste fiskerestauranten i Stavanger ifølge antall stjerner og omtalene på TripAdvisor, er fisketorget Stavanger. Den er satt som nummer en i Stavanger, i kategorien beste fiskerestauranter og som nummer 8 av alle de beste restaurantene i Stavanger.

fiske restaurant
Photo by Stella de Smit on Unsplash

Den mest populære og beste fiskerestauranten i Oslo ifølge antall stjerner og omtalene på TripAdvisor, er fjord restaurant. Den er satt som nummer en i Oslo, i kategorien beste fiskerestauranter og som nummer 10 av de beste restaurantene i Oslo.

Den mest populære og beste fiskerestauranten i Trondheim ifølge antall stjerner og omtalene på TripAdvisor, er havfruen. Den er satt som nummer en i Trondheim, i kategorien beste fiskerestauranter og som nummer 19 av de beste restaurantene i Trondheim.

Fisk og fiskerestauranter med lang tradisjon i Norge

Vi nordmenn er stolte av fisken vi har i Norge og hvor nært råvarene er. I Norge har vi lett tilgang til god og næringsrik fisk på grunn av vår fantastiske kystlinje, som gjør at fiskehandel er en av Norges største fortjenester og ressurs i dagens samfunn. Fiskehandel og oppdrett er et stort og utbredt yrke som er viktig for Norge som land og nasjonalitet.

Fisk og fiskerestauranter
Photo by Jasper Koster on Unsplash

Også jobbmarkeder og bosetningen til de som bor ved kysten. Også tilbake i tiden var fiskehandel og oppdrett en stor resurs i Norge, så stor at i 1821 brakte det inn en tredjedel av Norges inntekter. Vi har heldigvis i dag med teknologien klart å få færre, men bedre fartøy og kunnskapen om fisk og fiskehandel har utviklet seg med tiden.

Men Norges fortid med fisk går lengre tilbake en som så. Det var så langt tilbake som i middelalderen at Norges fiskehistorie begynte. Vi begynte med innlands handelsvare ved å ta bruk av kysten og fiskeressursene i Nord-Norge på 1000-tallet.

Det ble ikke eksportering før 1100-tallet da vi eksporterte fisk til England og senere med tiden ekspanderte det seg videre utover verden I hele 150 land hvor vi i dag leverer sjømat.

Disse landene kjøper mest fisk av Norge i dag:

  • Polen
  • Danmark
  • Frankrike
  • Sverige
  • Storbritannia
  • Russland
  • Kina
  • Japan
  • Nederland
  • Tyskland

Kilder: